...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Testenine z ocvirki in divjimi šparglji

Divji šparglji rastejo v neokrnjenem okolju in iz zemlje črpajo najboljše hranljive snovi. Gre za zelo cenjeno in zdravo specialiteto, ki se na naših jedilnikih pogosto pojavi spomladi, ko jih lahko naberemo v naravi. Divji šparglji imajo precej bolj intenziven okus kot gojeni in posebej dobro rastejo v Istri, na Krasu in Vipavski dolini.

Sestavine (za 4 osebe)

2 šopka divjih špargljev
1 žlica domače svinjske masti
2 žlici domačih suhih ocvirkov
100g suhih paradižnikov
Testenine
Poper
Parmezan

Priprava

Divje šparglje operite, posušite in odstranite olesenele dele. Narežite na centimeter debele kolobarje, vršičke špargljev pa dajte na stran, saj jih boste uporabili proti koncu kuhe.  

V ponvi segrejte žlico domače svinjske masti in dodajte dve žlici suhih ocvirkov. Dodajte divje šparglje, narezane posušene paradižnike in poper ter na zmernem ognju pražite 5-10 minut. V drugo posodo dodajte vodo, jo posolite in ko zavre, dodajte testenine ter jih skuhajte po navodilih proizvajalca. Medtem naribajte parmezan.

Ko so testenine kuhane, jih odcedite, vendar vode ne zavrzite. Dodajte jih v ponev skupaj z ocvirki in šparglji. Posipajte s parmezanom in dodajte zajemalko škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine. Premešajte in dodajte vršičke špargljev ter jih nekaj minut kuhajte na majhnem ognju. Po okusu dodajte sol in poper. Postrezite jih posipane s parmezanom. Nasvet: Pri pripravi špargljev se izogibajte uporabi močnih začimb in omak, saj lahko zakrijejo značilen rahlo grenek okus špargljev.