...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Špageti Carbonara s slanino in smetano

Špageti Carbonara s slanino so danes ena bolj priljubljenih italjanskih jedi. Zaradi hitre in preproste priprave in odličnega okusa se hitro znajdejo na seznamu idej za nedeljsko kosilo.

Sestavine

300 g špagetov po okusu

4 rumenjaki

1 žlica svinjske masti

160 g slanine

300 ml smetane za kuhanje

Poper, sol

Parmezan

Priprava

V prvem loncu zavremo vodo, dodamo špagete, sol, malo olja in pustimo kuhati toliko časa, kot piše na embalaži.

V drugem loncu segrejemo mast. Narežemo slanino na majhne koščke in popražimo v loncu. Ko slanina postane hrustljava, lonec odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Ločimo rumenjake od beljakov in jih v posodi razžvrkljamo. Dodamo začimbe po okusu, smetano in parmezan in mešamo.

Kuhane špagete odcedimo in zmešamo v ponev s šunko. Prelijemo z omako in dobro premešamo. Serviramo in po potrebi okrasimo s parmezanom.

Špageti Carbonara s slanino – Izvor ostaja še skrivnost

Špageti Carbonara so danes ena bolj priljubljenih italjanskih jedi. Zaradi hitre in preproste priprave in odličnega okusa se hitro znajdejo na seznamu idej za nedeljsko kosilo. Danes se pripravljajo v različnih različicah, med njimi je bolj priljubljena tudi različica špageti carbonara s slanino in smetano.

Čeprav je osnovni recept skozi zgodovino ostal isti, pa je izvor špagetov Carbonara še danes skrivnost. Med kulinaričnimi navdušenci tako prevladujeta dve teoriji. Ena teorija pripoveduje, da naj bi recept odkrili ameriški vojaki, ki so pripravili umešana jajca s slanino in jim naknadno dodali špagete. Spet druga teorija pravi, da naj bi prve špagete pripravili italjanski oglarji, ki se po italjansko imenujejo il carbone. Katera izmed teorij je pravilna, nihče ne ve, vendar italjani zagotovo prvi niso najbolj naklonjeni.

Sledite nam na Facebooku in spremljajte dnevne novičke.