...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Špageti Bolognese s klobaso

Špageti Bolognese ali po italjansko ragu alla bolognese je ena bolj poznanih italjanskih jedi iz mletega mesa.

Sestavine

1 žlica svinjske masti

500 g paradižnikove mezge

500 g mlete govedine

50 g domače klobase

500 g špagetov po izbiri

1 srednja velika čebula

2 stroka česna

1 korenje

2 žlički soli

1 dcl rdečega vina

Začimbe po okusu (Origano, bazilika, poper, lovorjev list)

Priprava

Nasekljano čebulo, česen in korenje prepražimo na svinjski masti in malo premešamo. Počakamo, da se čebula zmehča in dodamo mleto meso in sesekljano klobaso. Ko se meso lepo obarva, ga zalijemo z vinom in pražimo še nekaj minut. Dodamo še sol, poper in začimbe po okusu in zalijemo z vinom. Dobro premešamo in pustimo, da se meso prepoji z začimbami. Nato dodamo mezgo in kuhamo dve uri na zmernem ognju. Občasno premešamo.

V drugem loncu zavremo vodo, dodamo sol in kuhamo po navodilih na škatli. Pri tem pazimo, da testenine ostanejo »al dente.«. Ko so kuhane, jih serviramo in prelijemo z bolognese omako in postrežemo.

Špageti Bolognese – Tradicionalna Bolonjska jed

Špageti Bolognese ali po italjansko ragu alla bolognese je ena bolj poznanih italjanskih jedi, ki tradicionalno izvira iz mesta Bologna. Mesto je prežeto s pestro kulinarično zgodovino, saj je skozi preteklost veljajo za stičišče različnih kultur. Bolognese omaka je še danes izredno popularna jed iz mletega mesa. Zaradi dolgega časa kuhanja velja za nedeljsko jed za vso družino. Čeprav Bolognese omako večinoma postrežemo s špageti, je v tradicionalni obliki ponujena z različnimi oblikami testenin.