1 žlica svinjske masti
500 g paradižnikove mezge
500 g mlete govedine
50 g domače klobase
500 g špagetov po izbiri
1 srednja velika čebula
2 stroka česna
1 korenje
2 žlički soli
1 dcl rdečega vina
Začimbe po okusu (Origano, bazilika, poper, lovorjev list)
Nasekljano čebulo, česen in korenje prepražimo na svinjski masti in malo premešamo. Počakamo, da se čebula zmehča in dodamo mleto meso in sesekljano klobaso. Ko se meso lepo obarva, ga zalijemo z vinom in pražimo še nekaj minut. Dodamo še sol, poper in začimbe po okusu in zalijemo z vinom. Dobro premešamo in pustimo, da se meso prepoji z začimbami. Nato dodamo mezgo in kuhamo dve uri na zmernem ognju. Občasno premešamo.
V drugem loncu zavremo vodo, dodamo sol in kuhamo po navodilih na škatli. Pri tem pazimo, da testenine ostanejo »al dente.«. Ko so kuhane, jih serviramo in prelijemo z bolognese omako in postrežemo.
Špageti Bolognese ali po italjansko ragu alla bolognese je ena bolj poznanih italjanskih jedi, ki tradicionalno izvira iz mesta Bologna. Mesto je prežeto s pestro kulinarično zgodovino, saj je skozi preteklost veljajo za stičišče različnih kultur. Bolognese omaka je še danes izredno popularna jed iz mletega mesa. Zaradi dolgega časa kuhanja velja za nedeljsko jed za vso družino. Čeprav Bolognese omako večinoma postrežemo s špageti, je v tradicionalni obliki ponujena z različnimi oblikami testenin.