...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Pustni krofi ocvrti v domači masti

Pustni krofi so nepogrešljivi v pustnem času. Naše none so jih cvrle v domači svinjski masti, ki je za cvretje še posebej primerna zaradi sestavine maščobnih kislin. Za pripravo krofov si moramo vzeti dovolj čas, saj je pomembno, da jih pustimo vzhajati, saj bodo na ta način idealni za cvrtje in dobili bodo značilen bel obroč. Mi smo uporabili recept gospe Romane Jug Povhe, saj so njeni krofi na YouTube pravi hit! Ko jih boste poskusili, si boste želeli, da je pust vsak dan.😊

Sestavine (za 30 krofov)

Krofi (testo)

500 g mehke moke

500 g ostre moke

10 g soli

100 g svežega kvasa

100 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

9 rumenjakov

12 dkg olja

2 žlici ruma

4,5 dcl mleka

Domača svinjska mast za cvretje

Priprava

Obe moki stresemo v posodo kuhinjskega robota, dodamo sol in zmešamo. V manjši posodici razdrobimo svež kvas, dodamo 3 žličke sladkorja ter 0.5 dcl mlačnega mleka (pazimo, da ni pretoplo). Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki. Posujemo z moko z roba posode in pustimo vzhajati.

Medtem pripravimo jajčno mešanico, 9 rumenjakov, 100 g sladkorja ter vrečko vanilijevega sladkorja stepemo z mešalnikom. Dodamo dve kapljici vanililijeve arome in olje ter premešamo. Nato dodamo preostalo mleko in mešamo, dokler se ne speni. Dodamo 2 žlici ruma.

Jajčno mešanico dodamo v posodo z moko in kvasom po tem, ko vidimo, da je kvas vzhajal. Vse skupaj mešamo približno 15 min v kuhinjskem robotu. Med tem na kuhinjskem pultu pripravimo prt, polovico pomokamo (s preostalo polovico bomo krofe pokrili, zato pazimo, da je prt dovolj velik).

Pregneteno testo preložimo na desko in med dlanmi začnemo oblikovati 70 g težke, gladke in enakomerne kroglice. Kroglice odlagamo na pomokan prt, ob tem pazimo, da med krofi pustimo dovolj prostora, da se ne sprimejo med vzhajanjem. Ko uporabimo testo, krofe pokrijemo z drugo polovica prta in pustimo vzhajati 45 minut, da narastejo na dvojno velikost.

V posodo damo greti svinjsko mast, višina segrete maščobe mora biti 2cm, da se kroglice ne dotikajo dna, temveč plavajo. Mast mora biti segreta na 160 °C, kar je na indukcijskem štedilniku tretjina jakosti štedilnika. Za preizkus če je maščoba prave temperature, potopite ročaj lesene kuhalnice v maščobo in ko se okrog njega začnejo delati mehurčki, lahko začnete cvreti krofe.

Krofe v olje nežno položite tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem na vrhu. V posodo naenkrat položite 4-6 krofov, odvisno od velikosti posode. Pokrijte s pokrovko in pustite cvreti 3-4 minute. Ko krofe cvremo na drugi strani, pustimo posodo odkrito.  

Ocvrte krofe odlagamo na pladenj, obložen s papirnatimi brisačkami, da popivnajo odvečno maščobo. Po želji napolnite z marmelado ali drugimi nadevi, posipajte s sladkorjem v prahu in postrezite.