Piadina (testo)
500 g navadne bele moke, tip 500
100 g domače svinjske masti
160 ml mlačne vode
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička sode bikarbone ali pecilnega praška
1 strok česna
Nadev
20 rezin domačega pršuta
400 g mocarele
Sezonska solata (rukola, paradižnik)
V skledi zmešajte moko, sol, sodo bikarbono, dodajte vodo in mast; premešajte, da nastane testo. Prenesite ga na pomokano delovno površino in gnetite toliko časa, da dobite gladko testo, ki se ne oprijemlje rok. Po potrebi dodajajte moko ali vodo. Testo pokrijte z vlažno krpo in pustite počivati 20 minut. Medtem pripravite nadev. Na tanke rezine narežite domač pršut, mocarelo in operite solato.
Testo razdelite na štiri dele in iz vsakega oblikujte kroglo, ki jo z dlanjo rahlo sploščite. Na pomokani površini z valjarjem razvaljajte na 3mm debele ovalne »palačinke,« ki naj ne bodo daljše kot vaša ponev.
Na močnem ognju segrejte naoljeno ponev. Piadino pecite po 2 minuti na vsaki strani dokler ni rahlo zapečena, obrnete na drugo stran, in zapečite še na drugi strani. Ko spečete vse piadine, vtrite strok česna in začnite z nadevanjem. Vsako posebej obložite s pršutom, mocarelo in sezonsko solato ter začinite po okusu. Servirajte s svežo sezonsko solato in vse skupaj pokapajte z olivnim oljem.
Namig: Če spečete preveč piadin, jih lahko nekaj dni hranite v hladilniku.