...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Piadina s pršutom in mocarelo

Piadina (ali piada) je specialiteta italijanske kuhinje, sestavljena iz malo debelejše tortilje, ki jo napolnimo s slanim nadevom, prepognemo in pojemo. Mi jo najraje pripravimo z domačim pršutom in mocarelo, poleg se odlično poda domača rukola ali ostala sezonska solata in paradižnik s svežo baziliko. Enostavno in okusno!

Sestavine (za 4 osebe)

Piadina (testo)

500 g navadne bele moke, tip 500  

100 g domače svinjske masti

160 ml mlačne vode 

1 čajna žlička soli

1 čajna žlička sode bikarbone ali pecilnega praška

1 strok česna

Nadev

20 rezin domačega pršuta

400 g mocarele

Sezonska solata (rukola, paradižnik)

Priprava

V skledi zmešajte moko, sol, sodo bikarbono, dodajte vodo in mast; premešajte, da nastane testo. Prenesite ga na pomokano delovno površino in gnetite toliko časa, da dobite gladko testo, ki se ne oprijemlje rok. Po potrebi dodajajte moko ali vodo. Testo pokrijte z vlažno krpo in pustite počivati 20 minut. Medtem pripravite nadev. Na tanke rezine narežite domač pršut, mocarelo in operite solato.

Testo razdelite na štiri dele in iz vsakega oblikujte kroglo, ki jo z dlanjo rahlo sploščite. Na pomokani površini z valjarjem razvaljajte na 3mm debele ovalne »palačinke,« ki naj ne bodo daljše kot vaša ponev.

Na močnem ognju segrejte naoljeno ponev. Piadino pecite po 2 minuti na vsaki strani dokler ni rahlo zapečena, obrnete na drugo stran, in zapečite še na drugi strani. Ko spečete vse piadine, vtrite strok česna in začnite z nadevanjem. Vsako posebej obložite s pršutom, mocarelo in sezonsko solato ter začinite po okusu. Servirajte s svežo sezonsko solato in vse skupaj pokapajte z olivnim oljem.

Namig: Če spečete preveč piadin, jih lahko nekaj dni hranite v hladilniku.