...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Mesna pita s panceto in krompirjem

Pita s panceto in krompirjem je hrustljava in nasitna jed, ki združuje bogate okuse pražene pancete in kremastega krompirja. Primerna je za kosilo, večerjo ali piknik.

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g domače pancete (narezane na kocke)
  • 400 g krompirja
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 3 jajca
  • 1 čebula
  • Sol in poper po okusu
  • 1 paket listnatega testa

Navodila:

  • Priprava nadeva: Panceto popecite s sesekljano čebulo, dokler ni hrustljava. Krompir skuhajte in narežite na rezine.
  • Testo: Listnato testo razvaljajte in ga položite v pekač.
  • Sestavljanje: Na testo razporedite krompir, panceto in prelijte z mešanico jajc in smetane. Začinite s soljo in poprom.

Peka: Pecite v pečici pri 180°C približno 30-35 minut, dokler ni pita zlato zapečena.

Izvor mesnih pit

Izvor mesnih pit sega v čas starih civilizacij, z dokazi o njihovi prisotnosti že v neolitskem obdobju, okoli 6000 pr. n. št. Prvi zapisi o pitah prihajajo iz starih egipčanskih grobnic, kjer so bile narejene iz žit, kot so oves, pšenica, rž in ječmen, polnjene z medom in pečene na vročem oglju. Grki in Rimljani so kasneje razvili pite z uporabo testa iz moke in vode, s katerim so obdali meso, morske sadeže in zelenjavo. V srednjem veku so pite postale razširjene po Evropi, izraz "pita" pa se pojavi v 14. stoletju. V tem obdobju so bile skorje debele in trde, pogosto imenovane "krste," uporabljene predvsem za ohranjanje vsebine, ne za uživanje.

Sčasoma so se mesne pite razvijale skozi stoletja, z regionalnimi različicami, prilagojenimi lokalnim sestavinam in okusom. Na primer, v Angliji so v viktorijanski dobi mesne pite postale priljubljena ulična hrana. Danes so mesne pite priljubljene po vsem svetu, odražajo lokalne okuse in kulinarične tradicije, hkrati pa ohranjajo svojo zgodovinsko funkcijo kot praktične jedi za shranjevanje in prenašanje hrane.