Peka: Pecite v pečici pri 180°C približno 30-35 minut, dokler ni pita zlato zapečena.
Izvor mesnih pit sega v čas starih civilizacij, z dokazi o njihovi prisotnosti že v neolitskem obdobju, okoli 6000 pr. n. št. Prvi zapisi o pitah prihajajo iz starih egipčanskih grobnic, kjer so bile narejene iz žit, kot so oves, pšenica, rž in ječmen, polnjene z medom in pečene na vročem oglju. Grki in Rimljani so kasneje razvili pite z uporabo testa iz moke in vode, s katerim so obdali meso, morske sadeže in zelenjavo. V srednjem veku so pite postale razširjene po Evropi, izraz "pita" pa se pojavi v 14. stoletju. V tem obdobju so bile skorje debele in trde, pogosto imenovane "krste," uporabljene predvsem za ohranjanje vsebine, ne za uživanje.
Sčasoma so se mesne pite razvijale skozi stoletja, z regionalnimi različicami, prilagojenimi lokalnim sestavinam in okusom. Na primer, v Angliji so v viktorijanski dobi mesne pite postale priljubljena ulična hrana. Danes so mesne pite priljubljene po vsem svetu, odražajo lokalne okuse in kulinarične tradicije, hkrati pa ohranjajo svojo zgodovinsko funkcijo kot praktične jedi za shranjevanje in prenašanje hrane.