50 g svinjske masti
1 rumenjak
250 g večnamenske moke
125 ml hladne vode
200 g masla
Ščepec soli
Moko in sol zmešamo v veliko posodo. Nato z rokami dodamo svinjsko mast. Pazimo, da so vse pripravljene sestavine hladne.
Dodamo vodo in gnetemo testo, dokler ne postane dovolj gladko in se neha oprijemati površine. Nato testo pokrijemo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut.
Testo na pomokani površini razvaljamo in razvaljamo v pravokotnik v velikosti 10 x 30 cm. Maslo razvaljamo v 8 x 9 cm pravokotnik in dodamo k testu. Nato testo prepognemo čez maslo in z rokami stisnemo robove skupaj. Nato ponovno razvaljamo testo v velikost 10 x 30 cm in ponovimo proces pregibanja testa.
Pustimo stati v hladilniku za 30 minut.
Nato ponovimo celoten proces pregibavanja testa 6 krat s 30 minutnimi intervali počivanja v hladilniku.
Pravilno pripravljeno listnato testo je magična sestavina, s katero lahko pripravite širok razpon jedi. Od maslenih rogljičkov do hrenovk v testu, je priročna sestavina tako za sladke kot slane jedi. Mi pa vam zaupamo recept za hitro pripravljene zavitke s s salamo.
Listnato testo
1 rumenjak
150 g kisle smetane
50 g naribanega sira
Čebula in česen
Peteršilj
Začimbe po okusu
Pečico predhodno segrejemo na 160 ° C.
Najprej pripravimo sestavine. V skodelici zmešano kislo smetano, česen in čebulo in začimbe. V drugi skodelici pripravimo narezano salamo, slanino in nariban sir.
Listnato testo razgnetemo in po sredini zaporedoma dodamo kislo smetano z dodatki, slanino, suho salamo in sir. Pazimo, da smo pustili dovolj praznega prostora na robovih. Nato testo prepognemo čez nadev, ga zlepimo skupaj in premažemo z rumenjaki. Pečemo 30 do 40 minut.