040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Klobase v testu

Klobase v testu so priljubljena jed za zabave, priležejo pa se tudi na navaden dan. Radi jih imajo otroci in odrasli, recept pa je sila enostaven.

Sestavine

za 4 osebe potrebujete:
2 x domače klobase oz. domače pečenice (4 konci klobase)
200 g listnatega kvašenega testa ali 250 g kvašebega testa
4 x rezine sira

Recept

Na mizi pripravite glavne sestavine: testo in klobase. Po želji lahko h klobasam dodate tudi rezine sire.

Vklopite pečico, da se bo segrela, medtem ko boste zavijali pečenice v testo.

Če boste v receptu uporabili navadno kvašeno testo, pomokajte mizo in testo razvaljate v debelino kot za pico, torej približno 1-2 cm.
Če boste v receptu uporabili listnato kvašeno testo, pa ga razvaljajte na debelino za rogljičke, in sicer približno 2-3mm.

Testo razrežite na kvadrate velikosti 5x5 cm. Po želji lahko na testo dodate rezino sira.

Domačo klobaso oz. pečenico položite na rob kvadrata in jo zavijte po diagonali.
Po želji lahko klobase prerežete na polovičke ali tratine in jih zavijete v manjše kose testa.

Klobase v testu položite na pekač (priporočamo, da uporabite peki papir).

Postavite na toplo in pustite vzhajati 20-30 min.

Sedaj se je tudi vaša pečica segrela in čas je, da pričnete s peko. Klobase v testu pečete na 180 °C približno 15 min oziroma dokler testo ne postane zlato rumeno.

Dober tek!

Izvor klobas v testu

Klobase v testu so tradicioalna angleška jed. Angleži jim pravijo "pig in a blanket", kar dobesedno pomeni pujs v odeji. Pujski v odeji so klobase zavita v palačinko ali testo. uganili ste, to je "odeja"!
Te slastne predjedi lahko pripravite s pečenicami ali drugimi klobasami. Lahko jih spečete ali ocvrete.
Nekateri klobase v testu namočijo v pekočo in začinjeno gorčico, drugi jih imajo raje s kečapom ali omako za peko na žaru, ki daje slano aromo.

Ne glede na to, kako jih pripravite, pa so priljubljene tako pri otrocih kot pri odraslih po vsem svetu.

Vas zanima, od kje izvira recept za klobase v testu? Bi verjeli, da ta slastna poslastica morda izvira že iz leta 1600? Govori se, da so tedaj delavci v Angliji v testo dali meso, da bi si hitro pripravili hitro malico za na pot.

Klobase v testu po svetu

Danes so klobase v testu razširjene po celem svetu. Številne države imajo svojo, tisto pravo lokalno in trdicionalno recepturo.

V Angliji danes "prašički v odeji" pomenijo majhne klobase, namesto v testo pa jih zavijejo v slanino. Tradicionalno se strežejo s pečenim puranom pri božični večerji.

V Ameriki jih največkrat srečamo kot "hot dog" hrenavke zavite v kvašeno listnato testo za rogljičke. Podobno tudi v Palermu (Italija) "Rollò con würstel".

Čehi poznajo "klobasnek", to so klobase pečene v testu za brijoše.

Nemci imajo "Würstchen im Schlafrock" kar dobesedno pomeni klobase v halji. Pri tem uporabljajo najboljše klobase, ki jih zavijejo v listnato testo za rogljičke.

V Mehiki klobaso zavijejo v tortiljo in jo ocvrejo v rastlinskem olju. Ime "salchitaco" izhaja iz združitve besed salchicha (klobasa) in taco (tako).
V Argentini klobaso prelijejo s kečapom, nato pa jo zavijejo v testo empanada in spečejo.

Na Kitajskem se kitajska klobasa, zavita v testo, imenuje "lap cheong bao" in se ne peče, temveč kuha na pari. V Hongkongu pa se klobasa, zavita v testo, imenuje cheung jai baau in je pečena.

V Belgiji je to tradicionalna jed iz mesta Namur, kjer jo imenujejo "avisance". V preteklosti je šlo za klobaso ali meso iz klobase v kruhovem testu, ki ga danes nadomešča listnato testo.

Na Nizozemskem že znotraj države poznajo več variacij. V pokrajini Severni Brabant je klobasa v kruhovem testu znana kot "worstenbroodje", kar pomeni "klobasni kruh". V preostalih delih države je bolj znan "saucijzenbroodje", uporabljlajo pa bolj sladko testo (podobno testu za brioše).

V Braziliji je klobasa zavita v testo, ki je podobno kruhu, in nato pečena. Znana je kot "enroladinho de salsicha", kar pomeni zvitek klobase, in je hkrati hitra hrana in prigrizek.

cart
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram