...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Kiš s porom in panceto

Kiš s panceto in porom je variacija tradicionalne francoske pite kiš (quiche). Slana panceta in sladkast por kupaj ustvarjata popolno harmonijo okusov. Rahlo testo, ki je hkrati krhko in masleno, služi kot odlična podlaga za mešanico jajc, smetane in sira. izjemno okusna in aromatična jed je odlična za zajtrk, malico ali zabavo.

Sestavine za 4 osebe:

Za testo:

200 g moke
100 g hladnega masla, narezanega na kocke
1/2 čajne žličke soli
2-3 žlice hladne vode


Za nadev:

150 g pancete, narezane na kocke
1 velik por, narezan na kolobarje
3 velika jajca
200 ml smetane za kuhanje
100 g naribanega sira (npr. Gruyère ali Cheddar)
Sol in poper po okusu
Ščepec muškatnega oreščka
1 žlica olivnega olja

Priprava:

  1. Testo:
  • V veliki skledi združite moko in sol.
  • Dodajte hladno maslo in ga s prsti vmešajte v moko, dokler ne dobite drobtinaste teksture.
  • Dodajte hladno vodo, eno žlico naenkrat, in gnetite, dokler se testo ne začne držati skupaj.
  • Oblikujte testo v disk, ga zavijte v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.
  1. Nadev:
  • V ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje in prepražite panceto, dokler ni hrustljava.
  • Dodajte narezan por in pražite še nekaj minut, dokler se ne zmehča. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi.
  1. Sestavljanje kiša:
  • Pečico segrejte na 180°C.
  • Razvaljajte testo in ga položite v kiš ali pitovalni obroč premera približno 23 cm. Z vilico večkrat prebodite dno testa.
  • Na testo enakomerno razporedite mešanico pancete in pora.
  • V skledi stepite jajca, smetano, sol, poper in muškatni orešček. Mešanico prelijte čez panceto in por.
  • Po vrhu potresite nariban sir.
  • Kiš pecite v predhodno ogreti pečici približno 30-35 minut, dokler ni vrh zlato rjav in sredica trdna.
    Preden postrežete, pustite kiš nekaj minut, da se nekoliko ohladi.
  • Kiš postrezite topel, narezan na kose. Odlično se poda s svežo solato ali paradižnikom.

Od kje izvira kiš?

Izvor kiša sega v srednjeveško Evropo, natančneje v območje, ki leži na meji med današnjo Francijo in Nemčijo. Zgodnji recepti in omembe te jedi so bili najdeni v nemški regiji Lothringen, znani tudi kot Lorena v francoskem jeziku, od koder izvira tudi ime "Quiche Lorraine".

Sprva je bil kiš preprosta jed, sestavljena iz krušnega testa in smetanovega nadeva. Sčasoma se je recept razvil, zlasti po vključitvi jajc in slanine ali pancete. V 19. stoletju je kiš pridobil priljubljenost v Franciji, kjer so ga sprejeli in izpopolnili s svojo znano kulinarično spretnostjo.

Klasični Quiche Lorraine je postal simbol francoske kuhinje, čeprav so regijske različice te jedi prisotne po vsej Evropi. Danes je kiš priljubljen po vsem svetu in se pripravlja v neskončnih variacijah, vključno s številnimi vegetarijanskimi in mesnimi različicami, ki odražajo lokalne sestavine in kulinarične preference. Ta jed simbolizira prepletanje kultur in okusov ter je izjemno prilagodljiva, kar jo dela priljubljeno v različnih kulinaričnih tradicijah.