Za testo:
200 g moke
100 g hladnega masla, narezanega na kocke
1/2 čajne žličke soli
2-3 žlice hladne vode
Za nadev:
150 g pancete, narezane na kocke
1 velik por, narezan na kolobarje
3 velika jajca
200 ml smetane za kuhanje
100 g naribanega sira (npr. Gruyère ali Cheddar)
Sol in poper po okusu
Ščepec muškatnega oreščka
1 žlica olivnega olja
Izvor kiša sega v srednjeveško Evropo, natančneje v območje, ki leži na meji med današnjo Francijo in Nemčijo. Zgodnji recepti in omembe te jedi so bili najdeni v nemški regiji Lothringen, znani tudi kot Lorena v francoskem jeziku, od koder izvira tudi ime "Quiche Lorraine".
Sprva je bil kiš preprosta jed, sestavljena iz krušnega testa in smetanovega nadeva. Sčasoma se je recept razvil, zlasti po vključitvi jajc in slanine ali pancete. V 19. stoletju je kiš pridobil priljubljenost v Franciji, kjer so ga sprejeli in izpopolnili s svojo znano kulinarično spretnostjo.
Klasični Quiche Lorraine je postal simbol francoske kuhinje, čeprav so regijske različice te jedi prisotne po vsej Evropi. Danes je kiš priljubljen po vsem svetu in se pripravlja v neskončnih variacijah, vključno s številnimi vegetarijanskimi in mesnimi različicami, ki odražajo lokalne sestavine in kulinarične preference. Ta jed simbolizira prepletanje kultur in okusov ter je izjemno prilagodljiva, kar jo dela priljubljeno v različnih kulinaričnih tradicijah.