...
040347663
Male Žablje 33, 5236 Dobravlje

Domača aioli omaka z zašinkom in ocvrtimi bučkami

Hrustljave ocvrte bučke s kremasto aioli omako in popečenim, zdrobljenim zašinkom so odličen prigrizek ali predjed. Združujejo lahkotnost bučk, bogat okus sušenega zašinka in intenzivno česnovo noto aioli omake.

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 bučki
  • 150 g sušenega zašinka
  • 100 g moke
  • 1 jajce
  • 100 ml mleka
  • Sol in poper po okusu
  • Olje za cvrtje
  • Aioli omaka:
  • 1 rumenjak
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 150 ml olivnega olja
  • 3 stroki česna (drobno sesekljani)
  • 1 žlica limoninega soka
  • Sol in poper po okusu

Navodila:

  • Sušeni zašinek nareži na tanke rezine in ga popeci v vroči ponvi, dokler ne postane hrustljav. Ohladi in zdrobi na majhne koščke.
  • Bučke nareži na kolobarje. V skledi zmešaj jajce, mleko, moko, sol in poper, dokler ne nastane gladka zmes. Bučke pomočaj v testo.
  • Segrej olje v ponvi in ocvri bučke, dokler niso zlato rjave. Odcedi jih na papirnatih brisačah.
  • V skledi stepaj rumenjak in gorčico. Med stalnim mešanjem počasi dolivaj olivno olje, dokler ne nastane gosta omaka. Vmešaj sesekljan česen, limonin sok, sol in poper.
  • Ocvrte bučke premaži z aioli omako in potresi z zdrobljenim zašinkom.

Namig: Za še bolj svež okus lahko aioli omaki dodaš drobnjak ali peteršilj.

Izvor aioli omake

Aioli je tradicionalna sredozemska omaka s koreninami v Provansi v Franciji in Kataloniji v Španiji, kjer je znana kot "allioli". Ime izhaja iz besed za česen ("all" ali "ail") in olje ("oli"), kar odraža njeni osnovni sestavini.

Zgodovina omake sega v čas antičnega Rima in Egipta, kjer so česen in olivno olje pogosto uporabljali v kulinariki. Tradicionalno je bila aioli pripravljena izključno iz česna in olivnega olja, brez dodatkov. Sredozemska regija je te okuse razvijala in prilagajala skozi stoletja.

Danes je aioli razširjena po vsem svetu, kjer so nastale številne različice te omake. V provansalski kuhinji jo običajno postrežejo s kuhanimi zelenjavami in morskimi sadeži, medtem ko jo v Kataloniji postrežejo k pečenemu mesu in ribam. Aioli je zaradi svoje vsestranskosti zelo cenjena v sodobni gastronomiji, kjer se uporablja kot omaka, pomaka ali namaz za številne jedi.

Čeprav se puristi zavzemajo za tradicionalni recept, ki vsebuje le česen in olivno olje, številni sodobni kuharji eksperimentirajo z dodatki, kot so limonin sok, zelišča ali začimbe, kar aioli omako še dodatno bogati in ji daje nove okuse, zaradi česar se vse pogosteje pojavlja na sodobnih jedilnikih.