40 g kvasa
500 g moke
100 ml svinjske masti
50 g sladkorja
1 vanilji sladkor
2 jajci
Sol
100 – 200 ml mleka
1 jajce
Moko presejemo in vanjo vmešamo kvas. V moki naredimo jamico, dodamo olje, sladkor, vanilijev sladkor, sol in stepeni jajci. Počasi dodajamo toplo mleko in mesemo testo.
Ko testo postane mehko in voljne teksture, se nam ne lepi več na roke, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut na toplem.
Ko je testo pripravljeno, ga razgnetemo na približno enake kose. Vsakega nato razdlimo še na dva kosa, ki ju oblikujemo v kroglice. Dve po dve oblikovani kroglici združimo in položimo v vdolbinice pečaka za mafine.
Ponovno pustimo vzhajati 10 minut. Nato po vrhu premažemo z jajcem.
Brioše vstavimo v prečico, ki je predhodno ogreta na 200 °C in pečemo 20 minut.
Pečeni brioš ponudimo ob čaju ali za zajtrk skupaj z marmelado.
Brioš je vrsta kruha mehke teksture in lahkega, sladkega okusa, ki se lahko uporablja za pripravo sladkih in slanih jedi. Izvira iz Francije in se lahko uporablja za pripravo francoskega toasta, sendvičev, z raznimi sadnimi namazi. Ker brioš po okusu skoraj spominja na sladico, je pogosto vprašanje, ali je brioš sploh kruh. Brioš namreč spada v kategorio Viennoiserie pekovskih izdelkov iz kvašenega testa, ki so značilno bolj sladki po okusu.
Naj jedo torto, je en bolj znanih zgodovinskih citatov, ki naj bi ga izrekla francoska kraljica Marie – Antoinette kot odgovor na kritiko, da podložniki nimajo kruha. Vendar pa se je prevod skozi čas popačil – izvirna fraza » Qu’ils mangent de la brioche« se namreč prevede v »naj jedo brioš«, skozi popularno kulturo pa se je fraza preoblikovala.