1. Klubski sendvič s suho salamo
Sestavine:
- 1 francoska štruca
- 12 rezin čedar sira
- 16 rezin suhe salame
- 16 rezin paprike
- 1/2 ledenke ali druge hrustljave solate
- 1 rdeča čebulanarezana na tanke obročke
- 1/8 skodelice narezanih kumaric
Domača zeliščna majoneza:
- 1 jajce
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica belega kisa
- Sol in poper po okusu
- 1 skodelica rastlinskega olja
- Pest svežih zelišč drobnjaka, peteršilja in žajblja
Priprava:
Narežite štruco na 15 cm dolge dele in jih prerežite po dolžini. Na spodnjo polovico namažite domačo zeliščno majonezo, položite sir, salamo, solato, papriko, čebulo in kumarice. Pokapajte z domačo zeliščno majonezo in začinite s soljo in poprom. Popecite v pečici ali toasterju 3-5 minut.
2. Paninček s suho salamo in kaponato
Sestavine:
- 1 francoska štruca
- 1 skodelica kaponate
- 2 skodelici rukole
- 2 paradižnika, narezana
- 50 g mocarele
- 100 g suhe salame
- Sveža bazilika
Kaponata:
- 1 velik popečen malancan
- 1 popražena čebula
- 2 žlici kaper
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- 2 nasekljana lista mete
- pest sušenih paradižnikov
- 2 čajni žlički medu
- 3 žlice olivnega olja
- 1 lovorjev list
- sol in poper po okusu
Priprava:
Kruh prerežite horizontalno. Namažite s kaponato, dodajte rukolo, paradižnik (začinite s soljo in poprom), sir, suho salamo in baziliko. Poškropite z malo olivnega olja in pokrijte z drugo polovico kruha. Narežite na štiri dele in postrezite.
3. Italijanski toast s suho salamo
Sestavine:
- Italijanska štruca, prerezana po dolžini
- 2 skodelici rukole
- 1/2 skodelice pečene rdeče paprike
- 1/2 skodelice narezanih kumaric
- 1/4 skodelice pesta
- 8 rezin provolone sira
- 12 rezin suhe salame
Priprava:
Štruco premažite s pestom. Dodajte rukolo, pečeno papriko, kumarice, provolone sir in suho salamo. Sendvič ovijte v plastično folijo, položite težak predmet nanj in pustite stati vsaj 1 uro pred postrežbo.
4. Sendvič s suho salamo in brokolijem
Sestavine:
- 1 brokoli
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- Sol in poper
- 8 rezin belega kruha
- 8 rezin mozarele
- 8 rezin suhe salame
Priprava:
Skuhajte brokoli v vreli slani vodi do mehkega, odcedite in sesekljajte. Na srednji vročini prepražite česen v polovici olja, dodajte brokoli in kuhajte 5 minut. Kruh namažite s preostalim oljem, obložite s sirom, suho salamo in brokolijem. Specite v pečici ali toasterju do zlato rjave barve.
5. Paninček s suho salamo in jagodami
Sestavine:
- 1 rdeča čebula, tanko narezana
- 1/2 žlice masla
- 1/2 žlice olivnega olja
- 2 žlički balzamične glazura ali balzamičnega kisa
- 1 majhna francoska štruca
- 50 g suhe salame
- 50 g brie sira
- 50 g jagod
- Med
- 1/3 skodelice mlade rukole
- Sol in poper po okusu
Priprava:
Na srednji vročini stopite maslo in olivno olje ter popražite čebulo do karamelizacije, dodajte balzamično glazuro. Štruco prerežite, dodajte čebulo, salamo, brie, jagode, rukolo in med. Ko jagode niso v sezoni lahko uporabite tudi slive.